Pénzügyi Akadémia

A fiatalok pénzügyi stratégiája: carpe diem

2017. október 07. - donatesz

A gazdasági előrejelzések szerint 10-15 éven belül a mai Y generáció (20-35 évesek) jelenti majd a fogyasztás motorját. Az össznépességen belül már ma is ők a világ második legnagyobb korcsoportja (a teljes népesség 20%-a). Vajon mennyire készül tudatosan a jövőre ez a korosztály, milyen pénzügyi magatartás jellemzi őket?

A magyar fiatalok negyede ahogy megkapja a pénzét, el is költi.

Egy nemrég készült kutatás szerint a magyar huszonévesek jelentős része kizárólag a mának él, mindenféle pénzügyi tervezés nélkül. Nem csak a hosszú távú célokra (lakás, nyugdíj) való takarékoskodás teljes hiányáról van szó, hanem a napi pénzügyek kezeléséről.

Nem készítenek havi költségvetést, nem tudják, mennyi pénzből kell megélniük, és nem követik nyomon a kiadásaikat. Ennek eredményeként állandó pénzhiánnyal küzdenek.

3_poszt.png

Természetesen az Y generációban is vannak olyanok, akik már fiatalon saját vállalkozást vezetnek, tudatosan tervezik pénzügyeiket, gondolnak a családjukra és a nyugdíjukra is félretesznek már. Ők az üdítő kivételek. 

Mi az oka a fiatalok pénzügyi tájékozatlanságának?

Alapvetően a pozitív családi minták és az iskolai képzés hiánya áll a borús eredmények hátterében. Noha a mai huszonévesek rendkívül tájékozottak az élet sok területén, a pénzügyi nevelés - családi és iskolai szinten is - kimaradt a szocializációs folyamatból.

Egy felmérés szerint a magyarok 46%-a (nemcsak a fiatalok!) bizonyos értelemben pénzügyi analfabétának tekinthető. 

A vizsgálat szerint az Európai Unióban élők pontosan fele pénzügyi analfabéta. A nők között ez az arány 52%, a férfiaknál 44%. Minél képzettebb valaki, annál jobban ért a pénzhez: a felsőfokú végzettségűeknek csak 31%-a került a pénzügyi analfabéták közé, ezzel szemben a 8 általánossal rendelkezőknek a 77%-a (!) szinte teljesen kiszolgáltatott a pénzügyekben.

A globális válság is padlóra küldte a fiatalokat

A tájékozatlanság mellett a túlzott óvatosság is gátolja az Y-onokat a pénzügyeik irányításában. A 2008-as gazdasági krízis kedvezőtlenül befolyásolja a kockázatvállalásukat, tartanak a hitelektől és bizalmatlanok a kockázatosabb, ámde nagyobb nyereséget ígérő befektetésekkel szemben (holott ebben az életkorban még indokoltabb lenne a nagyobb kockázatvállalás).

6.png

Mi jelentheti a kiutat?

A pénzügyi oktatást már az általános iskolában el kell kezdeni, és folyamatosan képezni kell a diákokat, hogy minél könnyebben tudjanak majd alkalmazkodni az aktuális élethelyzet kihívásaihoz. 

A Pénzügyi Akadémia ingyenes online pénzügyi képzése itt érhető el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr6312936955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása