Pénzügyi Akadémia

Az 56-osok előbb nyugdíjba mehetnek

A szabadságharc gyermekei ekkortól élvezhetik az igazi szabadságot

2017. október 22. - donatesz

nyugcabrio.png

Az öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati időt szerzett, és biztosítással járó jogviszonyban sem külföldön, sem Magyarországon nem áll.

Az aktuális nyugdíjkorhatár Magyarországon 65 év, azonban ez csak az 1957-ben, illetve azután születettekre érvényes általánosan.

De mi a helyzet azokkal, akik előtte, pl. 1956-ban jöttek világra?

Öregségi nyugdíjkorhatárok:

  • aki 1954-ben született, annak a 63. életév betöltését követő 183. nap
  • aki 1955-ben született, annak a betöltött 64. életév
  • aki 1956-ban született, annak a 64. életév betöltését követő 183. nap

Mitől függ a nyugdíj összege?

Az öregségi nyugdíj mértéke a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől és az elismert szolgálati időtől függ. Ha az öregségi teljes nyugdíj alapját képező havi átlagkereset nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, a nyugdíjat a havi átlagkeresettel azonos összegben kell megállapítani. Az aktuális nyugdíjminimum 28.500 Ft.

shutterstock_120806305.jpg

Miért kell előre takarékoskodni a nyugdíjunkra?

A születésszám csökkenése miatt évről évre apad az aktív, munkaképes korosztály, ezáltal veszélybe kerül a rohamosan növekvő idős generáció eltartása. Most még nehéz elképzelni, de 2050-ben közel ugyanannyi 80 éves ember él majd hazánkban, mint 50 éves.

A jelenlegi nyugdíjrendszer ilyen körülmények között nem tud majd megfelelő nyugdíjat biztosítani, ezért egyre nagyobb szükség van az öngondoskodásra, saját nyugdíj-megtakarítás indítására.

A nyugdíj-megtakarítási lehetőségekről, illetve egyéb fontos pénzügyi tudnivalókról részletesen olvashat a pénzügyi akadémia online kurzusán.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr7913049128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása