Pénzügyi Akadémia

3 pénzügyi tanács a hatoslottó nyertesének

600 millióval is csődbe lehet menni pár év alatt

2017. október 17. - donatesz

 

14693_gazadag_nyugdijasok.jpg

Gondoltad volna, hogy a lottónyertesek egyharmadának öt éven belül már egy fillérje sincs? Felmérések szerint a hirtelen nagy összeghez jutó, korábban nem túl jómódú emberek nagy része néhány év elteltével visszasüllyed eredeti anyagi helyzetébe, vagy még sanyarúbb sorsra jut.

Egy szemétszállítóként dolgozó angol férfi például 3,4 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert a lottón, de 8 év múlva már egy centje sem volt. Magyarországon is többször hallottunk már elszegényedett lottónyertesekről.

Mi ennek az oka? 

A válasz egyértelmű: a hiányos pénzügyi műveltség. Aki szerény anyagi körülmények között nem tud bánni a pénzzel, az valószínűleg akkor sem tud majd, ha egyik napról a másikra milliomos lesz.

sugar-daddy.jpg

Kedves újdonsült hatoslottó nyertes!

Összegyűjtöttünk Neked 3 tanácsot, hogy ne juss a "szerencsétlen szerencsések" sorsára:

1. Keress fel egy független pénzügyi szakértőt!

Mielőtt hirtelen felindulásból elkezdenéd szórni a pénzt, vedd fel a kapcsolatot egy pénzügyi szakértővel, és tájékozódj a különböző befektetési lehetőségekről.

2. Próbáld meg tartani megszokott életszínvonalad!

Lehet, hogy már ma felmondanál a munkahelyeden, elutaznál egy világ körüli útra, és megvennéd Cristiano Ronaldo egyik luxusautóját, de azt javasoljuk, NE TEDD! Kövesd a valós igényeidet, és csak a szükséges mértékig emeld költéseidet (pl. hitelek visszafizetése, lakáskörülmények javítása...).

3. Ne reklámozd a nyereményedet!

Talán ezzel kellett volna kezdenünk. Csak a szűkebb családoddal oszd meg a jó hírt, és őket is kérd meg, hogy ne terjesszék ismerőseiknek. Ha futótűzként elterjed, hogy nyertél több mint 600 milliót, nagyon sok barátod lesz, és nem győzöd levakarni magadról a sok kéregetőt.

Gratulálunk, élvezd okosan és tudatosan a nyereményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr7412999638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2017.10.18. 08:04:47

Igen, nem rosszak a tanácsok, de azért lehet bátrabban is.
1. Ne add a pénzed személyi bankárnak, brókereknek, mert eljátsszák, bármit is ígérnek.
2. Oszd pénzed 3, kb. egyforma részre:
- saját célú (lakás/ház/autó - utazás stb.)
- befektetés (ingatlan)
- rokonok(gyerekek), ismerősök- esetleges vállalkozási ötleteid
2. Fektess be. Ingatlanokba. Vegyél egy sor kis lakást (piaci áron, vagy alatta - a kp. nek komoly alku ereje van), modern, jól karbantartott, jó helyen lévő igényes házban. Előnye, folyamatos, komoly jövedelmed lesz a kiadásból, s közben a vagyonod tartja értékét vagy nő. Biztosítsd őket, s adózz rendesen. Az ingatlan sosem párolog el...
A kiadott lakásokra közjegyzővel köss szerződéseket (ha nem fizet, ki tudod tenni a bérlőt.
3. Minden hónapban csinálj pénzedről(jövedelmedről és vagyonodról) mérleget, s annyit nyugodtan elkölthetsz, amennyi a tiszta bevételed. Ha erősen fogy a vagyonod, akkor fékezz a kiadási oldalon!
4. A gyerekeknek szánt pénzedből szintén vegyél nekik ingatlant (ha kicsik haszonélvezettel). Ne feledd, nem oldhatod meg az életüket, csak indító lökést adhatsz. Nekik is meg kell tanulniuk vagyonuk kezelését.
A rokoni kölcsön adást kerüld - de ha mégis - csak lepapírozva, s behajtva, ha ezek után "nem szeretnek" - azért a rokonért, "barátért" nem kár...
5. Fentiek betartása mellett nyugodtan élheted életed, s élvezheted pénzedet biztonságban vagy, tisztelni fognak, s az se baj ha kisebb nagyobb veszteségekkel az alapított vállalkozásod bedől...
Közben megtanulsz bánni a pénzzel.

Berelhetoreklamfelulet 2017.10.18. 10:31:05

Hat igazából 600millionál már ha csak begorja 3%-os kamatozású állampapírba, az akkor is évi 18milla, amiből egy egész család megél, jómódban.
És az egy elég biztos befektetés.

Vagy berakhatja kriptopénzbe, azt vagy kurva gazdag lesz kisidő alatt, vagy kurva szegény.

bejto 2017.10.18. 10:39:24

@apro_marosan_petergabor: Kicsit túl tolod ezt az ingatlan bizniszt. Vannak azért sokkal tartósabb élmények mint az utazás, a oktatás/iskoláztatás. Az ember boldogsága nem az, hogy van 4 társasháza.

Szalay Miklós 2017.10.18. 10:41:22

Apropó lottó, akit érdekel, itt talál egy összefoglalót a véletlenszerűségről és társairól. (Ok és okozat, valószínűség, kockázat, determinizmus, kiszámíthatóság, stb...)

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid017

(A legfelső sor a kép tetején, "Véletlenszerűség". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

wrstjnethn 2017.10.18. 13:45:45

@bejto: Most nem az élmény volt a téma, hanem a pénz megtartása és fialtatása. Azok, akik az élményekre koncentrálnak a nyerés után, költik el villámgyorsan a pénzt. Míg az okosabbja befektet és a tőkét fenntartva, a nyereségből él.

wrstjnethn 2017.10.18. 13:47:13

Én már mondtam a páromnak, hogy majd onnan tudja, hogy megnyertem a lottót, hogy soha többé nem lát, csak képeslapot küldök neki :D :D

Medgar 2017.10.18. 14:04:19

@apro_marosan_petergabor: Az ingatlan nem igazán nyerő mostanság annyira magasak az árak. Volt pár hete egy írás ahol a fazon osztalékfizető részvényeket vett, jól megválogatva. Ez is egy járható út.

Dr.Démonmac1 2017.10.18. 14:28:07

Próbáljuk ki! Adjatok 600 milla hufot! :) (tisztán) - építek belőle hotelt:)

comad 2017.10.18. 14:58:37

Csak a szűk családdal?! Amit két ember tud, az már nem titok. Úgyis eldumálják előbb-utóbb.

s 2017.10.18. 17:46:29

@Berelhetoreklamfelulet: Aki 600 millióért állampapírt vesz, az vagy hülye, vagy szijjártópetike. (A két halmaz metszete nem üres!)

apro_marosan_petergabor 2017.10.20. 01:50:01

@bejto: Tudtommal itt a vagyonmegőrzés a téma, nem pedig nehezen megfogható és relatív lelki kérdések.

Berelhetoreklamfelulet 2017.10.20. 10:43:07

@s: Már miért is? Gyakorlatilag a legbiztonságosabb befektetési forma, igaz a hozama nem túl fényes, de akkora mennyiségnél már abból is felső kategóriásan megélnél....

s 2017.10.20. 17:27:46

@Berelhetoreklamfelulet: Nincs annyira biztonságos befektetés, hogy mindent arra az egy lapra tegyünk fel. Ráadásul a hozama infláció alatti, tehát elkúrnál vele egy halom pénzt. Az összeget szét kell osztani 25, 30 darabra, tehát diverzifikálni kell, lehetőleg nettó infláció feletti hozammal minden egyes részen. Ebbe elég sok minden belefér: ingatlan, nemesfém, deviza, részvény, kötvény, egyéb pénzpiaci alapok.
süti beállítások módosítása