Pénzügyi Akadémia

Birka-effektus és társai a pénzügyekben (VIDEÓVAL)

Ezt a 4 tévhitet kerüld el, ha jobban akarsz élni

2017. október 11. - donatesz

autos2.jpg

Te is jártál már úgy, hogy csak azért vetted meg a drágább terméket, mert azt gondoltad, a minősége is jobb? 

Az alábbiakban bemutatunk 4 gondolkodási csapdát, amit érdemes elkerülnünk, ha tudatosabban szeretnénk kezelni pénzügyeinket.

1. A drága az jobb.

Ez a presztízs-csapda elve. "Egy Mercedes sokkal jobb, mint egy Ford." - mondják sokan. Miért? Mindkét autó elvisz minket oda, ahova akarjuk, nem? Ez már nemcsak a funkcióról szól. Pénzügyi döntéseinknél ugyanígy félrecsúszhatunk. A drágább szolgáltatás nem mindig éri meg. Vizsgáljuk meg, hogy a magasabb ár milyen többlettel jár együtt, és arra a pluszra nekünk valóban szükségünk van-e!

2. Az olcsó jobban megéri.

Ez pont az első elv ellenkezője: a gazdaságosság csapdája. Azt gondoljuk, az a jó, ha minél olcsóbban jutunk valamihez. Ne feledjük azonban az ismert közmondást: "Olcsó húsnak híg a leve." Itt is abból kell kiindulnunk, hogy mi az igényünk, és az elérhető kínálatból a számunkra legmegfelelőbbet kell kiválasztanunk. Ha pl. egy ruhát csak azért veszünk meg, mert olcsó, de soha nem hordjuk, akkor egyszerűen kidobtuk a pénzt az ablakon.

anya_bebi.jpg

3. Amit sokan vesznek, az biztos jó.

Az emberek ösztönösen azt csinálják, amit a többség. Egy kísérlet szerint ha egy váróteremben valaki feláll egy jelzőhangra, akkor a többiek is követik a viselkedését, és előbb-utóbb az egész váróterem felpattan a csengő hallatán. Egyáltalán nem biztos, hogy nekem arra a szolgáltatóra van szükségem, amit a fél ország választott. Tegyük fel ismét a kérdést: nekem mi az igényem?

4. Most azonnal meg kell venni, mert holnap már késő.

Ez a sürgetés csapdája. Ne dőljünk be ezeknek az olcsó marketing-trükköknek. Ha nagyobb kiadásokat tervezünk, vásárlás előtt vizsgáljuk meg az igényeinket, tájékozódjunk alaposan, hasonlítsuk össze a termékeket/szolgáltatásokat, kérjük ki szakértők tanácsát.

Végezetül itt egy videó, ami hétköznapi spórolási trükköket mutat be nekünk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr10012954021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása