Pénzügyi Akadémia

Az 5 leggyakoribb pénzügyi hiba

2017. október 09. - donatesz

 

2.png

Tudatosan vagy sem, de szinte minden nap hozunk kisebb-nagyobb pénzügyi döntéseket. A legtöbb ember elköveti az alábbi hibákat élete során - jó esetben csak egyszer.

1. "Nekem nincsenek pénzügyeim."

Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük a pénzügyeikkel foglalkozni. Mások azt állítják, hogy a költségeik vezetése nélkül is pontosan átlátják a családi büdzsét. Ez a hárító, felületes magatartás előbb-utóbb pénzügyi gondokhoz vezet. Ma már rengeteg applikáció is segít a költségeink tervezésében.

2. "Tudok egy nagyon jó befektetést!"

Az emberek hajlamosak a nyerészkedésre, el akarják hinni, hogy 20-30% hasznot is tudnak keresni egy tuti befektetésen. Fontos azonban tudni, hogy semmi sincs ingyen! Ha valamivel az átlagos piaci kamatnál többet lehet keresni, annak a kockázata is magasabb, ergo nagyobbat lehet vele bukni. Csak olyan befektetésbe vágjunk bele, amelynek pontosan értjük a működését!

3. "A hitelkártyám mindent megold."

Ha hitelkártyád van, általában 30 napig ingyen használhatod a bank pénzét, és vásárlásaid után még jóváírást is kaphatsz. Ez eddig szép és jó. A baj akkor kezdődik, amikor már nem tudjuk követni a hitelkártyás költéseinket, megveszünk egy csomó felesleges dolgot, és nem tudunk időben törleszteni. Ekkor szakad ránk a 20-30%-os kamat, ami elindítja az adósságlavinát. Éppen ezért csak tudatos és felkészült embereknek ajánlott a hitelkártya használata.

4_poszt.png

4. "Nincs megtakarításom."

A szakértők ajánlása szerint minimum 3-6 havi bevételünknek megfelelő összeget alap-megtakarításként kell kezelnünk. Ellenkező esetben egy hirtelen jött betegség vagy állásvesztés komoly megélhetési gondokat okozhat. Már hó elején tegyünk félre a fizetésünkből egy kisebb összeget a vésztartalékos "borítékba".

5. "Ez még jár nekem."

Megfigyelhető, hogy ahogy nő a bevételünk, annál többet költünk. Emelkednek az igényeink, azt gondoljuk, ha már megdolgoztunk érte, miért ne kényeztethetnénk magunkat még egy csizmával vagy wellness-hétvégével? Próbáljuk meg kontrollálni vágyainkat, és extra bevételünk egy részét fektessük a jövőnkbe.

További hasznos tippekért és ingyenes online pénzügyi kurzusért kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr3112943043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása